Stavba živého betléma

Již okolo patnácti let pořádá Junácké středisko Dýmka Habartov štědrovečerní zpívání koled na náměstí. Určitě více než deset let toto zpívání oživuje i ukázka živého Betléma, který je však  nutné vždy znova a znova budovat a poté i demontovat. Nejinak tomu bylo i letos. 
 
Akce BETLÉM se koná pod patronací roverského kmene,  ale protože jsme se stavbou začínali před léty, vydatně  vypomáhají i ti mladší z OS klubu, kteří stáli u zrodu této tradice. Je docela možné, že nebýt jich, možná by tato tradice zanikla, poněvadž přesvědčit dorost k činnosti není zcela jednoduché.
 
I letos jsme si říkali, že budeme asi muset od stavby  upustit, neboť deset minut po stanoveném srazu jsme na místě byli pouze čtyři a v takovém počtu se to zvládnout prostě nedá. Nicméně o několik minut později dorazilo dalších sedm statečných a tak přestože měl Betlém na mále, nakonec stojí. 
 
Již několik let nám vydatně a ochotně pomáhají s přepravou materiálu na stavbu technické služby města. Za to jim patří dík, neboť bez nich by nás doprava z klubovny na náměstí stála mnohem více času a sil. Kontejner dorazil i letos, přestože vinou sněhové kalamity mají TS věru napilno. 
 
Během několika desítek minut jsme naložili palety, ohrádky, tyče a nářadí a část stavařů se přemístila na náměstí, kde mohla začít samotná stavba.Druhá parta se vydala s vozíkem do lesa, kde bylo nutné nashromáždit dostatek chvojí, které poslouží jako střecha. Na místě nám ještě TS vypomohly s odklizením sněhu a my se pustili do budování základny z palet.
 
Asi po půl hodině se mohla vztyčit konstrukce z tyčí a následovala příprava osnovy pro střechu. Dorazila parta s chvojím a pak už jen oplachtovat základnu,zakrýt střechu větvemi, zavěsit kometu a sestavit ohrádku pro ovce. Za dvě a půl hodiny bylo hotovo a kdyby se omladina sama chopila práce a my je nemuseli do ní neustále postrkovat a pak kontrolovat splnění, byli bychom hotovi i dříve.
Na Štědrý večer prostranství ozáří ještě oheň rozdělaný v kovových koších. Atmosféru dále zpříjemní stánek s čajem a svařeným vínem zdarma a chybět nebude ani živá muzika v podání místní kapely Fíci. Vše vypukne v deset hodin večer a všichni jsou srdečně zváni.
 
Přeje-li nám počasí, sejde se některé roky i kolem tisícovky lidiček, kteří chtějí prožít sváteční chvíle s ostatními. Součástí setkání je pak i finanční sbírka na dárek pro dívky z ÚSP Habartov.
 
Bylo nás 10 🙂