Stavba betlému, zpívání u betléma a i bourání

Po mnoho let naše středisko „Dýmka“ Habartov, ve spolupráci s městem, pořádá živý Betlém. Tento rok jsme si to vzali na starost my z nově vzniklého kmene Fénix. Stavba Betléma probíhala den před Štědrým večerem a zájemci o účast na OBROKu také nechyběli. Na stavbě se sešlo celkem 11 lidiček a  všichni přiložili ruce k dílu. Vše začalo na našem středisku v 9:00 ráno kde jsme pilně nakládali již připravený materiál. Za pomoci Technických služeb jsme vše naložili na avii a hurá na náměstí. Malý bagr nám nejdříve urovnal povrch a odklidil hromady nevítaného sněhu, kde vzápětí začala růst z palet samotná základna. Ti nejsilnější začali pomalu, ale jistě stavět z dlouhých kůlů konstrukci střechy. Mladší a menší členové, samozřejmě i něžné pohlaví, dostali jiný úkol. Jako jeden muž vyrazili do lesa nasbírat co nejvíce chvojí. Po celé konstrukci se mezitím navěsila páskovina , která poté sloužila jako nosný základ pro smrkové větve. Na přední stranu Betléma jsme zavěsili velkou hvězdu, dovnitř jsme připravili zatím prázdné jesličky. Už jen postavit ohradu pro ovečku a zbyl už jen poslední úkol. Jako malou dekoraci a novinku jsme si od paní Džurné, zaměstnankyně v Ústavu Sociální péče, vypůjčili proutěný Betlém. V něm samozřejmě nechyběl Ježíšek, Josef s Marií, asi metr a půl dlouhý kůň, dvě ovečky, a beran.
 

Na Štědrý večer  v 21:30, když už byli všichni přecpaní salátem a řízky, jsme se sešli na náměstí v Habartově. V tu dobu tam stálo poměrně dost lidí a čekali, až opět Betlém ožije, kapela začne hrát vánoční písně a všichni ze sebe, aspoň na chvíli, odhodí ten všudypřítomný stres. Betlémské postavičky se rychle převlékli do kostýmů a doladili poslední detaily. Ovečka byla na místě v ohradě, všechny postavy a to tři Králové, Marie a Josefem a Anděl stáli na svých místech. Starosta města pronesl pár slov na úvod. Po starostově řeči přišla na řadu kapela a všichni vychutnávali atmosféru vánoc. Lidé zpívali z plna hrdla, zahřívali se svařeným vínem, které bylo zadarmo. Rozhodně nikomu nebyla zima. A to ani nám v Betlémě. Všichni jsme se teple oblékli a krále hřáli i mohutné kožichy. Jedna z nedílných postav našeho střediska, sestra Míňa rozdávala a udržovala Betlémské světýlko. V Betlému jsme byli, jako na módní přehlídce. Ze všech stran se blýskalo z fotoaparátů, někteří natáčeli videa.Tato naše akce však nebyla jen o zábavě, vybíralo se jako každý rok na postižená děvčata z Ústavu sociální péče v Habartově. Za vybrané penízky pracovníci kupují různé zdravotní pomůcky, které usnadňují slečnám běžný život v domově.  Jedna kasička stála před námi u světýlka a s další procházeli, dva skauti, davem. Po hrubé zprůměrování  minulých let, jsme očekávali částku překračující 3000,- Kč. To se bohužel nestalo, ale i tak rozhodně patří velké díky všem, kteří přispěli a nejsou jim tedy lhostejné děti v ústavu. Náměstí se zpěvem a smíchem rozeznělo skoro na hodinu. Kapela hrála ještě asi půl hodiny po skončení živého Betlému, během níž jsme si přáli Veselé Vánoce a s některými i Šťastný Nový rok 2011, jak mezi přáteli, tak hlavně s rodinou. Akce připravovaná pozvolna dva týdny, byla za hodinu a půl pryč. Každý jistě odcházel rozradostněný a někteří si odnášeli domů Betlémské světýlko jako symbol klidu,míru a Vánoc.
 
 
27.12.  proběhlo bourání našeho Betléma. Účast nebyla tak silná jako při stavbě,  to je ale pochopitelné.  Všichni už se těšíme na příští rok.
 
Sbírka se vydařila a přinesla Ústavu sociální péče v Habartově částku 2348,- Kč. Jelikož kmen existuje pouhé dva měsíce, naše utužení na společné akci bylo důležité. To jestli se to povedlo ukáže až čas.  Spolupráce města Habartov a našeho střediska byla vždy výborná a tento rok se nic neměnilo a rozhodně jsme společně pobavili všechny kdo se přišli podívat na náš živý Betlém a zahřát se svařáčkem.
 
Za roverský kmen Fénix z Habartova autoři článku Tik a Méďa