Ve skautském areálu Dýmky Habartov se znovu soutěžilo o titul Miss čarodějnice pro rok 2011

 
Letošní čarodějnice
Již více jak 15 let se do skautského areálu na Kluči slétají vždy 30. dubna každého roku čarodějnice z blízka i z dáli, aby se utkaly o prestižní titul Miss čarodějnice. Tuto bitvu jim pak zpestřuje i další doprovodný program včetně několika dalších her a soutěží, díky kterým je možné získat další odměny.
Před samotnou akcí proběhlo na středisku několik brigád, kde se domluvil scénář, a připravilo se vše potřebné, aby se v sobotu odpoledne mohly dořešit jen ty poslední detaily. Připravena byla májka, uklizen táborový kruh s ohništěm, nachystal se bufet, postaveno pódium a dopřipravena byla i výzdoba, rozmístěny herní disciplíny a zabaleny a napočítány byly i nejrůznější odměny pro soutěžící.

Soutěže v areálu
 
V sobotu po obědě, kdy nám sluníčko ještě přálo, jsme dochystali aparaturu na ozvučení, stoly a lavice k sezení, odpadkové koše, dozdobili areál, vztyčili májku a domluvili se na tom, kdo a co bude mít na starosti, aby všechno jaksepatří klapalo.
 
Upalování čarodějnice
 
 
Asi od půl šesté jsme tušili, že se bohužel potvrdí meterologická předpověď. Horizont se začal kabonit a nad našimi hlavami se kupila oblaka, když se pak zdvihl silný vítr a nás začaly shora častovat kapky deště, na náladě nám to zrovna nepřidalo. V šest, kdy akce oficiálně začínala, již regulérně pršelo. To asi od opuštění domovů odradilo dost lidí, nicméně asi po půlhodině se počasí umoudřilo a posléze pršelo již jen velmi sporadicky. Nakonec k nám zavítalo asi něco kolem dvou set lidiček. Tisícihlavý dav z před mnoha let se tak nekonal.
 
Lezení na májku
 
Výhodou však bylo to, že se netvořily nikde velké fronty a při pohybu jste se nemuseli prodírat davem. Do klání o titul Miss čarodějnice se nakonec přihlásilo 22 adeptek, které po představení a procházce po molu bodově ohodnotila porota. Při následné rovnosti bodů rozhodovalo svým hlasitým potleskem publikum. To rozhodlo o konečném pořadí a ocenění těch nejzdařilejších převleků. Následovalo lezení na májku, kde bylo možno získat mnoho zajímavých cen. Na program pak přišlo také nezbytné upálení vybrané čarodějnice, která tak zaplatila za nekalosti svých družek. Mezitím se po areálu stále pohybovaly desítky dětí, které na své hrací karty shromažďovaly záznamy o splnění úkolů. Vyplněnou kartu pak mohly v obchůdku směnit za sladkosti, hry či přívěsky.
 
Letošní vítězky
 
Na pódiu probíhalo dalších několik soutěží, které měly pod palcem Klix se Žábou, kteří nechávali dobrovolníky zápolit s pojídáním koláče či hodem vajec. U ohně panovala špekáčková pohoda a příjemná atmosféra byla asi všudypřítomná. Čarodky se tedy i letos zase povedly, za což je nutné poděkovat všem, kteří se jakýmkoliv způsobem do jejich organizace zapojili.
 
Aleš Plevka-Dr.Obeček